13 Agustus, 2011

SAHUR DI KOTA SAMBAS

Malam dibualan Ramadhan adalah seperti siang di bulan-bulan yang lain,apalagi di kota Sambas yang hampir 100% warganya adalah umat muslim dan sangat taat menjalankan ibadah puasa.


Bila malam memasuki sepertiga akhir,Kota Sambas bergegas untuk menyambut makan sahur,dijalan-jalan terdengar tabuhan beduk disertai teriakan "Sahur !!!,Sahur !!!",ya,inilah Kota Sambas Serambi Mekah,dimana dahulu kala kota ini adalah pusat pemerintahan Kesultanan Islam Sambas.

Kalau anda bukan seorang muslim,mungkin tabuhan beduk,arak-arakan remaja yang membangunkan warga untuk bersahur agak sedikit mengganggu waktu istirahat anda,tapi inilah KOta Sambas,Kota yang dulu meletakkan Syari'at Islam sebagai landasan utama hukum serta adat istiadat kerajaan.

Negeri Sambas,Kerajaan Sambas.Kesultanan Sambas,memang telah melebur kedalam negara kesatuan Republik Indonesia,tapi adat istiadat akar budaya Melayu tampaknya tak akan hilang untuk beberapa generasi yang akan datang,dan Bumi Terigas Sambas adalah merupakan satu dari sekian banyak kekayaan budaya Nusantara.

Read more...

Pengikut

Download Ebook,Internet Mobile & Gadget

RANDOM POST

  © Blogger templates Modifikasi The Professional Gradient Template by Albert Kennedy 2010

Back to TOP